مراحل تعویض پلاک خودرو دست دوم
در زمان خرید و فروش یا همان نقل و انتقال خودرو دستدوم، یکی از مهمترین کارهایی که باید خریدار و فروشنده انجام دهند، انتقال سند خودروست که باید در مزاکر تعویض پلاک صورت بگیرد. در مقاله امروز، ابتدا درباره نوبتدهی اینترنتی تعویض پلاک میگوییم. سپس مدارک اصلی برای تعویض پلاک خودروها را نام میبریم. همچنین درباره انواع روشهای مختلف برای گرفتن احراز سکونت، با شما حرف میزنیم. در پایان مطلب نیز به سوالات دیگری درباره هزینه تعویض پلاک، شرایط جدید فک پلاک خودروها و همچنین وکالتنامههای تعویض پلاک پاسخ میدهیم.
نوبتدهی اینترنتی تعویض پلاک چگونه است؟
اولین گام برای انجام مراحل تعویض پلاک، دریافت نوبتدهی اینترنتی است که از پاییز 1399 و بصورت سراسری، برای همه مراکز تعویض پلاک کشور فعال شده است. درباره نوبتدهی اینترنتی تعویض پلاک خودرو، باید به نکات زیر توجه داشته باشید:
1- برای گرفتن نوبت تعویض پلاک، باید به سامانه نوبتدهی پلیس راهور به نشانی nobatdehi.epolice.ir مراجعه کنید. بدلیل حجم بالای مراجعهکنندگان، ممکن است در هنگام باز کردن این سایت، یا مشکل یا پیغام خطا مواجه شوید؛ اما همچنان صبور باشید و در فرصت دیگری، مجددا امتحان کنید.
2- در زمان دریافت نوبت، باید مشخص کنید که برای چه «نوع خدمتی» قصد مراجعه به مرکز تعویض پلاک را دارید. اما دقت داشته باشید که اگر در تاریخ موردنظرتان، ظرفیت خدمتی که دنبال آن هستید، تکمیل شده باشد، نباید خدمت دیگری را انتخاب کنید تا به این ترتیب، بتوانید وارد مرکز شوید.
برخی از متقاضیان، مثلا برای نقل و انتقال خودرو، میخواهند نوبت اینترنتی بگیرند اما چون ظرفیت آن در تاریخ موردنظرشان تکمیل شده است، خدمت دیگری (مثلا خدمت احراز سکونت) که ظرفیتش هنوز تکمیل نشده را انتخاب کرده و به مراکز تعویض پلاک میروند. هرچند با این بهانه، میتوانید وارد مراکز تعویض پلاک شوید اما مطمئن باشید برای انجام کاری که نوبتش را دریافت نکردهاید، پلیس راهور به شما خدماتی نمیدهد.
3- راس ساعتی که مشخص کردهاید، به مراکز مراجعه کنید چراکه اگر زودتر بروید، به شما اجازه ورود نمیدهند. اگر هم دیرتر از زمان موردنظر بروید، بازهم نوبتتان باطل شده و اجازه ورود ندارید.
4- اگر امکان مراجعه ندارید، لطفا نوبتتان را لغو کنید. با لغو نوبت، این امکان را برای بقیه متقاضیان فراهم میکنید تا در آن تاریخ، به جای شما به مرکز تعویض پلاک بروند و کارشان را انجام دهند. از طرف دیگر، اگر بیش از 3 مرتبه، نوبتدی اینترنتی تعویض پلاک بگیرید اما به مرکز مراجعه نکنید، سامانه پلیس راهور شما را بعنوان «مزاحم» شناسایی میکند و محدودیت رزرو برایتان درنظر میگیرد. پس مراقب عواقب این کارتان باشید!
5- هر روز و در ساعت 8 صبح، یک ظرفیت جدید به سامانه نوبتدهی تعویض پلاک اضافه میشود. پس این ساعت، بهترین زمان برای دریافت نوبت اینترنتی است.
چه مدارکی برای تعویض پلاک لازم است؟
قبل از مراجعه به مراکز تعویض پلاک خودرو، حتما چک کنید که مدارک زیر را از قبل، آماده کرده باشید:
- کارت خودرو
- برگه سبز مالکیت خودرو
- حضور خریدار و فروشنده یا وکیل آنها
- مدارک شناسایی خریدار و فروشنده
- مدارک احراز سکونت خریدار
- استعلام خلافی خودرو
- بیمه شخص ثالث
- برگه معاینه فنی
احراز سکونت را چگونه انجام دهیم؟
همانطور که در مرحله قبل گفتیم، احراز سکونت، یکی از مدارک مهم و اساسی در زمان نقل و انتقال خودروست. احراز سکونت، صرفا برای خریدار خودرو انجام میشود و به این منظور است که نیروی انتظامی، بتواند به آدرس مالک جدید خودرو، دسترسی فیزیکی داشته باشد. برای گرفتن احراز سکونت، میتوانید یکی از روشهای زیر را انجام دهید:
1- اگر صاحبخانه هستید، با سند مالکیت خانه به اسم خودتان یا همسرتان، میتوانید احراز سکونت بگیرید.
2- اگر مستاجر هستید، با سند اجاره منزل که به نام خودتان است و کد رهگیری دارد، میتوانید احراز سکونت بگیرید.
3- اگر شغل آزاد دارید، میتوانید با جواز کسب به نام خودتان، احراز سکونت بگیرید.
4- اگر کارمند دولت یا عضو نیروهای مسلح هستید، میتوانید با معرفینامه از محل خدمت با قید و تاییدیه آدرس، احراز سکونت بگیرید.
5- اگر درحال تحصیل هستید یا فرزند محصل دارید، میتوان با گواهی اشتغال به تحصیل با قید آدرس و تایید شده توسط آموزش و پرورش، احراز سکونت بگیرید.
6- اگر هیچکدام از شرایط فوق را ندارید، میتوانید با ادعای سکونت به همراه والدین و سپس ارائه سند مالکیت بنام والدین، احراز سکونت بگیرید.
هزینه تعویض پلاک چقدر است؟
هزینه تعویض پلاک خودرو، بر اساس «قیمت معیار» محاسبه میشود؛ به این معنی که خودروهایی با قیمتی کمتر از قیمت معیار، هزینه کمتری را پرداخت میکنند. همچنین خودروهایی با قیمتی بیشتر از قیمت معیار، باید هزینه بیشتری را بدهند.
قیمت معیار، مبلغ ثابتی نیست و توسط دولت مشخص میشود و معمولا نیز در ذیل لایحه بودجه سالیانه کل کشور، آنرا اعلام میکند. به عنوان مثال، دولت برای سال 1400، قیمت معیار را معادل 200 میلیون تومان اعلام کرده بود.
چرا وکالتنامه تعویض پلاک خطرناک است؟!
برخی از فروشندگان در زمان نقل و انتقال خودرو، وکالتنامه تعویض پلاک به خریدار میدهند تا در مراکز تعویض پلاک، دیگر نیازی به حضور فیزیکی فروشنده نباشد. در واقع با این وکالتنامه، خریدار خودرو میتواند تمامی مراحل خرید و فروش خودرو از جمله بازدید فنی خودرو، فک پلاک، تحویل پلاک، تحویل سند مالکیت و ... را به تنهایی انجام دهد. دقت داشته باشید که وکالتنامه تعویض پلاک، صرفا برای مراکز شمارهگذاری خودرو کاربرد دارند اما در زمان انتقال سند خودرو، حضور فروشنده خودرو همچنان ضروری است و صرفا با این وکالتنامه، نمیتوان سند محضری خودرو را تغییر داد.
اما طبق توصیههای پلیس، فروشندگان خودرو نباید وکالتنامه تعویض پلاک را به خریدار بدهند چراکه در صورت عدم فک پلاک توسط خریدار، تمامی عواقب ناشی از تخلفات خودرو، همچنان برعهده فروشنده است. حتی خریداران خودرو نیز نباید از فروشندگان، وکالتنامه تعویض پلاک بگیرند چراکه در صورت ممنوع المعامله بودن فروشنده، امکان تعویض پلاک را دیگر ندارند.
تعویض پلاک عمومی به شخص امکانپذیر است؟
خودروهای عمومی بدلیل کارکردشان نسبت به خودروهای شخصی همسال، با افت عملکرد بیشتری مواجه هستند و به همین دلیل نیز طبق اصلاحیه قانون فرسودگی خودروها که در بهار 1400 ابلاغ شده است، امکان تعویض پلاک خودروهای عمومی به پلاک شخصی، وجود ندارد.
قانون جدید فک پلاک خودرو چیست؟
طبق اصلاحیه قانون فک پلاک خودرو که توسط هیئت وزیران و در اواسط سال 1399 ابلاغ شده است، بعد از فک پلاک خودروها، حداکثر تا یکسال شماره پلاک بنام مالک پلاک، باقی میماند. بنابراین بعد از گذشت یکسال و در صورت عدم خریداری خودروی جدید توسط مالک پلاک، شماره پلاک به متقاضیان جدید واگذار میشود.
پلیس راهور ناجا، درباره قانون جدید فک پلاک گفته که اختصاص پلاکهای قدیمی به متقاضیان جدید، کاملا تصادفی و بصورت سیستمی انجام میشود. بنابراین دیگر امکان سواستفاده برخیها از پلاکهایی با شماره رند یا با کد پلاک خاص، وجود ندارد.
نکته دیگر اینکه سوابق پلاکها، هم در شماره VIN خودرو و هم در کد ملی مالک آن ثبت و نگهداری میشود. بنابراین در صورت تغییر مالکیت پلاک، سوابق خودروها، به هیچ وجه از بین نمیرود و به مالک جدید پلاک نیز منتقل نمیشود.
پلاک نامرغوب را چگونه تعویض کنیم؟
طبق اعلام پلیس راهور، تمامی مالکان خودروها که پلاک نامرغوب دارند، میتوانند بصورت رایگان، پلاکشان را تعویض کنند. البته باید بدانید که منظورمان از پلاک نامرغوب، پلاکهایی است که بر اثر تغییر رنگ، دچار آسیب شده باشند یا شماره آنها مخدوش و ناخوانا شده باشند.
فراموش نکنید که پلیس راهور، با جدیت در مقابل رانندگانی که پلاک مخدوش دارند، برخورد میکند و علاوه بر جریمه و توقیف خودرو، آنها را به مراجع قضایی نیز معرفی میکند که در اینصورت ممکن است 6 ماه تا یکسال حبس، در انتظار متخلفان باشد.
برای تعویض پلاک خودرو در تهران کجا برویم؟
در استان تهران، هم اکنون 6 مرکز تعویض پلاک خودرو، فعال هستند که عبارتند از:
- مرکز تعویض پلاک میثم: کیلومتر 17 جاده مخصوص کرج، خیابان داروپخش، خیابان روز دارو.
- مرکز تعویض پلاک چیتگر: آدرس: کیلومتر 11 جاده مخصوص تهران کرج
- مرکز تعویض پلاک الغدیر: یافت آباد، بلوار الغدیر، خیابان حسینی، مقابل بیمارستان یافت آباد.
- مرکز تعویض پلاک خاوران: کیلومتر 10 جاده خاوران، بعد از سه راه خاورشهر، نبش آرامستان ارامنه.
- مرکز تعویض پلاک اتحاد: خیابان دماوند، حکیمیه، خیابان اتحاد، خیابان پنجم غربی.
- مرکز تعویض پلاک باقر شهر: باقر شهر، خیابان قمصر، خیابان انرژی.
نویسنده: مرتضی برجسته