عوارض سالیانه خودرو چقدر است؟

یکی از محل‌های اصلی درآمد دولت‌ها، اخذ عوارض و مالیات است. درآمدهایی که از ملک، ارث، حقوق، واردات، صادرات و البته خودرو اخذ می‌شود. این عدد همواره به صورت سالیانه از مالکان خودروها دریافت می‌شود. هنوز هم بسیاری از افراد اطلاعات دقیقی از این سرفصل هزینه‌ای ندارند. به همین دلیل همیشه این سوال پیش می‌آید که عوارض سالیانه خودرو چقدر است؟

مالکیت خودرو شامل هزینه‌کردهای تقریباً قابل محاسبه‌ای است. از پولی که بابت سوخت پرداخت می‌کنید تا هزینه نگهداری و تعمیرات. از پول بیمه تا نرخ عوارض سالیانه؛ اما در این میان مهم‌ترین گزینه همین گزینه عوارض سالیانه خودروست. چراکه شهرداری به‌عنوان متمولی آن اجبار کم‌رنگی برای اخذ آن دارد. دلیلش هم ساده است؛ مالک خودرو در زمان معامله خودرو و تعویض پلاک به طور حتم باید عوارض خودرو را پرداخت کند.

عوارض شهرداری خودرو برای چیست؟

این یکی از بنیادی‌ترین پرسش‌های مالکان خودرو درباره دلیل پرداخت عوارض است. پرداخت عوارض شهرداری خودرو برای توسعه حمل‌ونقل عمومی و ارتقاء درآمدهای پایدار شهری است. درواقع شهرداری و سازمان‌های مدیریت شهری با اتکا به درآمد حاصل از دریافت عوارض خودرو، امورات شهر را مدیریت و تلاش می‌کنند که فضای لازم برای کاربران ترافیک برای رانندگی سالم و ایمن در جاده‌ها و خیابان‌های کشور فراهم باشد. البته بسیاری بر این باورند که با وجود پرداخت عوارض شهرداری خودرو، هنوز خیابان‌ها و جاده‌های کشور استاندارهای لازم را ندارند و شاید این پرداخت ها به درستی برای این منظور صرف نشده باشند.

تعرفه عوارض خودرو 1400

تا پیش از سال 1398، تعرفه عوارض معادل 0.1 از قیمت خودرو محاسبه می‌شد و این نرخ از ابتدای سال 1398، با رشد پنجاه‌درصدی به 0.15 درصد از قیمت خودرو افزایش پیدا کرد. به ‌عنوان ‌مثال اگر خودروی شما تا پیش از سال 98 ارزشی معادل 100 میلیون تومان داشت تا پیش از سال 98 معادل 100 هزار تومان عوارض سالیانه برای آن محاسبه می‌شد. ولی بعد از سال 98، معادل 150 هزار تومان عوارض سالیانه دارد که با این وجود باز هم تعداد زیادی تمایل به پرداخت آن ندارند. عوارض شهرداری خودرو در سال 1400 با افزایش سنگینی مواجه شده و حتی در بعضی از خودروها، این عدد به 2 برابر افزایش پیدا کرده است.

محاسبه آنلاین عوارض خودرو

نحوه محاسبه آنلاین عوارض سالیانه خودرو به این صورت است که با وارد کردن شماره پلاک خودرو و شماره همراه (به صورت اختیاری برای اطمینان از پرداخت و اطلاع بقیه عوارض احتمالی) به سادگی عوارض خودرویتان را پرداخت کنید. برای استعلام و پرداخت عوارض خودرو که به صورت اتوماتیک برای هر خودرو ثابت صادر می‌شود، در دست داشتن شماره VIN لازم است. در حقیقت این همان شناسه وسیله نقلیه است که شامل حروف و شماره‌های 17 کاراکتری است که با IR شروع می‌شود. عدد VIN اطلاعات کامل خودرو (شامل سال تولید، شرکت تولیدکننده، رنگ ماشین، شماره موتور و شاسی) را نشان می‌دهد. این شماره پشت کارت‌های خودروی قدیمی به صورت عمودی نوشته شده، در برگه مالکیت سبز خودرو در همان بخش اول داخل کادر زردرنگ دیده می‌شود و در کارت‌های خودروهای جدید قبل از شماره پلاک و سمت چپ کارت مشخص شده است. فراموش نکنید شناسه VIN ترکیبی از حروف انگلیسی و عدد است و نباید آن را با شماره بارکد کارت خودرو که معمولاً برای گرفتن خلافی استفاده می‌شود، اشتباه گرفته شود.

نحوه پرداخت عوارض سالیانه خودرو

با توجه به رشد فناوری‌های دیجیتال، دیگر نیازی نیست به صورت حضوری اقدام به پرداخت این عوارض کنید. آسان‌ترین و دردسترس‌ترین راه، پرداخت الکترونیکی است. شما می‌توانید از طریق سامانه پرداخت عوارض شهرداری مربوط به شهر محل سکونت خود این عوارض را پرداخت کنید. مثلاً برای شهر تهران از طریق سایت myservices.tehran.ir می‌توانید اقدام به پرداخت عوارض شهرداری کنید. دقت داشته باشید که برای استعلام و پرداخت عوارض شهرداری باید شماره شناسه یا VIN خودرو را وارد کنید. در صورتی‌که قادر نیستید به صورت اینترنتی پرداخت خود را انجام دهید، می‌توانید به صورت حضوری به دفاتر پیشخوان دولت و یا دفاتر خدمات الکترونیک مراجعه کنید. مالکان شهرستانی‌ نیز می‌توانند به شهرداری شهر خود مراجعه کنند.

منبع: ماشینچی
نویسنده: نیما حدادی