آموزش کارشناسی رنگ خودرو
برای مشتریان خودروهای دستدوم در سایر بازارهای دنیا، اولویت خرید یک محصول کارکرده با سلامت فنی است، اما بنا به دلایلی در بازار ایران مهمترین فاکتور، مسئله رنگشدگی بدنه است. پدیدهای که باعث شده کارشناسان خودرو تمرکز ویژهای روی آن داشته باشند.
ریشهیابی دلایل این وسواس مشتریان به بحث رنگ داشتن و یا نداشتن بدنه، به کلاهبرداریهای قدیمی و فروش محصولات چپی برمیگردد. چیزی که البته این روزها به لطف حضور کارشناسی رنگ خودرو عملاً غیرممکن شده است.
کسب مهارت در این زمینه نیازمند سالها کار و آموزش تخصصی و فنی است؛ اما با این حال اگر علاقهمند به مسائل مربوط به تشخیص رنگ خودرو هستید، این مطلب میتواند به شما کمک کند.
علاقه شدید مشتریان خودروهای دستدوم به کشف موضوع رنگدار بودن و یا نبودن بدنه محصولی که قرار است خریداری کنند به حدی رسیده که حقیقتاً نسبت به سایر موارد مانند سلامت فنی و عملکردی بیتوجه شدهاند. این موضوع باعث میشود تا موارد متعددی از نارضایتی بعد از خرید خودرو به وجود بیاید.
637761170660181189.jpg)
افراط در این ماجرا گاه تا جایی پیش میرود که یک خودروی رنگ و رو رفته و آفتابسوخته ولی بهاصطلاح عامیانه «بیرنگ» جذابتر از یک محصول تمیز و آراسته ولی با رنگشدگی جزئی باشد. با این حال باید شرایط را آنگونه که هست بررسی کرد. شرایطی که در آن عملاً کارشناسی فنی محدود به تشخیص رنگ خودرو شده است.
آموزش کارشناسی رنگ خودرو
بسیاری از افراد خود تمایل دارند که وارد حیطه کارشناسی خودرو و بحث چالشی تشخیص رنگشدگی بدنه بروند. اولین گام آموزشی برای این افراد، استفاده از قلمهای مخصوص تشخیص رنگ است. سادهترین ابزار تشخیص رنگ بدنه، قلم مغناطیسی یا تستر مغناطیسی است. قلمهای مغناطیسی مجهز به آهنربای بسیار حساسی هستند که با قرار گرفتن روی قسمتهای مختلف بدنه، میزان ضخامت رنگ را برحسب چسبندگی آهنربایی نمایان میکند.
637761170182331033.jpg)
یادتان باشد قلم مغناطیسی بهصورت یک فرایند فیزیکی کار میکند. این یعنی بنابراین از این قلمها، نباید انتظار دقت خوبی را داشته باشید. نحوه کار به این صورت است که هرچقدر ضخامت رنگ روی بدنه، بیشتر باشد، نیروی مغناطیسی کمتری برای جداکردن قلم از بدنه، لازم است؛ بنابراین فنر متصل به آهنربا هم کمتر کشیده میشود. درنتیجه، قلم هم درجه کمتری را به شما نشان میدهد.
روش بعدی استفاده از ابزار حرفهایتر موسوم به دستگاه تشخیص رنگ دیجیتال یا ضخامتسنج دیجیتال است. این ابزار میتواند تا یک میکرون (یکهزارم میلیمتر) را هم اندازهگیری کند. به همین دلیل است که علاوه بر دقت بالا، قیمت بالایی هم پیدا کردهاند. برخلاف قلم مغناطیسی، از دستگاه تشخیص رنگ دیجیتال میتوان برای بدنههای غیرآهنی (مثل آلومینیوم یا فایبرگلاس) هم استفاده کرد. دستگاههای دیجیتال بر اساس پالس صوتی کار میکنند. به این صورت که با محاسبه زمان رفتوبرگشت امواج صوتی، این دستگاه میتواند ضخامت بدنه خودرو را تشخیص دهد.
از کجا شروع کنیم؟
اگر فکر میکنید با یک قلم مغناطیسی و یا در بهترین حالت با یک دستگاه دیجیتالی میتوانید رنگشدگی همه خودروها را تشخیص بدهید، باید بگوییم که کاملاً در اشتباه هستید. چراکه برخی از صافکارها و نقاشهای خودرو، با چنان دقت و ظرافتی کار خود را انجام میدهند که تشخیص تغییرات صورت گرفته در بدنه خودرو با این ابزارها امکانپذیر نیست و جز فروشنده و یک کارشناس زبده رنگ خودرو کس دیگری نمیتواند از آن مطلع شود.
برای شروع به کار نیاز است از حواس بینایی و لمسی خوبی برخوردار باشید. چراکه مهمترین تکنیک کشف رنگشدگی نه آن ابزارهای سنتی بلکه بازرسی بصری و دست کشیدن روی قسمتهای مختلف بدنه است.
637761168786877882.jpg)
اول از همه دور خودرو بچرخید و قسمتهای بدنه را در زوایای مختلف، نگاه کنید. انعکاس محیط در بدنه خودرو باید یکنواخت باشد اما اگر موجی در انعکاس بدنه میبینید یا متوجه کدر بودن رنگ بعضی از قسمتها شدید، احتمالاً اتفاقی برای این قسمتها رخ داده است.
در ادامه برای بررسی کاپوت، دستتان را خیلی آرام روی بخشهای مختلف آن بکشید و مطمئن شوید که هیچگونه پستی یا بلندی را زیر دستتان لمس نمیکنید. کاپوت را بالا بزنید و بررسی کنید که تغییر خاصی در اتصالات کاپوت (مثل پیچ و مهره، جک، قفل کاپوت و ...) رخ نداده باشد، چراکه معمولاً قطعات تعویضی با قطعات فابریک کارخانه، هم رنگ و هم شکل متفاوتی دارند.
در مرحله بعد سراغ درها بروید. فراموش نکنید که کمترین مقاومت بدنه یک خودرو را درهای آن دارند. پس حتماً آنها را هم چک کنید تا تاب نداشته باشند. درها را باز و بست کنید. رگلاژ نبودن در خودرو بهخوبی در مدلهای تصادفی قابلتشخیص است.
637761168292628398.jpg)
گام بعدی رفتن سراغ در صندوقعقب است. صندوق را باز کنید و کفپوش یا موکت صندوق را بردارید تا بدنه فلزی خودرو را ببینید. این بدنه فلزی نباید پوسیده باشد، نباید سطح ناهمواری داشته باشد، نباید اثر از جوشکاری یا رنگ در کنارههای آن دیده شود.
دست آخر به مرحله بازدید سقف و ستون میرسیم. روی سقف خودروها معمولاً نقاط ریزی و خراشهای کوچکی میبینید که چندان مهم نیستند. این نقاط به دلیل پرتاب شدن سنگریزه از زیر چرخ خودروها، به وجود میآیند؛ اما در نظر داشته باشید که تاب داشتن و غُر بودن کوچکترین بخشی از سینی سقف اصلاً خبر خوبی برای شما نخواهد بود.
با وجود عملکرد به این نکات، باز هم پیش میآید که افراد معمولی در پیدا کردن رنگشدگی و یا تعویض قطعات بدنه ناکام باشند، چراکه تجهیزات و زمان کافی ندارند. به همین خاطر جهت بررسی رنگشدگی بدنه، به شما پیشنهاد میکنیم تا از خدمات کارشناسی «ماشینچی» استفاده کنید.
نویسنده: نیما حدادی