نکات طلایی در مورد معامله ماشین تصادفی
خرید خودرو اصول و قواعد خاص خود را دارد. دستورالعمل معامله ماشین صفرکیلومتر با نحوه معامله خودرویی کارکرده تفاوتهای معقولی دارد، ولی وقتی پای خرید یک ماشین تصادفی به میان کشیده میشود، همه معادلات دستخوش تغییرات بنیادین میشود.
قیمت یک خودروی کارکرده در بازار ایران متاثر از عواملی متعددی تعیین میشود. از میزان کارکرد و سال ساخت گرفته تا وضعیت تایرها و شرایط فنی. اما حقیقت آن است که مهمترین عامل تاثیرگذار در یک ماشین دستدوم بحث سلامت ظاهری بدنه و بهویژه بحث رنگشدگی آن است. به عبارت دیگر خودرویی که در قسمتهایی از بدنه خود رنگ و صافکاری داشته باشد به مراتب نسبت به یک خودروی مشابه که به اصطلاح بیرنگ است، ارزانتر خرید و فروش میشود. با این شرایط دیگر نیاز به توضیح بیشتر درباره قیمتگذاری خودروی تصادفی نیست.
خرید یک ماشین تصادفی میتواند بهانههای مختلفی داشته باشد. طبیعی است قیمت بسیار ارزان اینگونه خودروها دلیل شیرینی برای معامله آنهاست. خودروهای تصادفی تفاوت فاحشی با مدلهای اوراقی و یا اسقاطی دارند. درواقع خودروهای تصادفی علیرغم آسیب شدید بدنه تا حدودی قابلیت حرکت دارند. برخلاف تصور این خودروها چندان هم قدیمی نیستند. موارد زیادی از تصادف شدید خودروهای مدرن وارداتی و یا خودروهای روز تولید داخل گزارش شده است.
اگر فردی نسبت به مسائل فنی و مکانیکی اطلاعات کافی داشته باشد میتواند با خرید یکی از همین خودروهای تصادفی و بعد از ترمیم کلی، نسبت به فروش آن اقدام کند، که در این صورت سود قابل ملاحظهای را کسب میکند. اما تردیدی نیست که پروسه بازسازی و معامله ماشین تصادفی نیازمند هزینه و وقت است که چندان از پس افرادی عادی برنمیآید. گاهی اوقات بعد از ترمیم کلی یک خودروی تصادفی به صورت ناقص، امکان فروش آن فراهم نمیشود. یا در بهترین حالت سود عایدی بعد از فروش آن هزینههای بازسازی را پوشش نمیدهد.
با تمام مسائل گفتهشده، خرید یک خودروی تصادفی چندان هم کار سادهای نیست. برای این کار قواعد خرید و فروش خاصی بر بازار حاکم است که افراد باید پیش از ورود به آن اطلاعات کافی را کسب کنند.
معامله خودروی تصادفی با چشمانی باز
برای معامله ماشین تصادفی دیگر بحث رنگ مطرح نیست. ولی آنچه بسیار اهمیت دارد سلامت شاسی و ساختار کلی پیشرانه و جعبهدنده است. درواقع باید همیشه حواستان به این موضوع باشد که خودروی تصادفی فقط همان ماشینی است که بدنهاش بیش از حد آسیب دیده و این یعنی قرار نیست شما محصولی اوراقی و رو به اسقاط را خریداری کنید. در این مواقع بحث اصالت شماره موتور و شماره شاسی نیز مطرح میشود.
توصیه اکید میشود اگر اشراف کامل به این موضوع ندارید هرگز وارد پروسه خرید خودروی تصادفی نشوید. چراکه در این میدان سوجویی بیداد میکند. تقریباً ارائه اطلاعات غلط از وضعیت سلامت خودرو و میزان آسیبدیدگی آن پدیدهای رایج است. پس بنابراین حداقل کاری که باید انجام دهید این است که سراسر بدنه را به دقت و با وسواس بررسی کنید. کلیه نقاط حساس مانند زیربندی و محل اتصاف ستونها را چک کنید تا خدای نکرده با مشکل جوش دادن اتاق روبرو نشوید. یادتان باشد یک تصادف شدید میتواند محفظه موتور، گلدانی گیربکس، اکسل و سایر قسمتهای فنی خودرو را نیز از تعادل خارج کند.
فراموش نکنید اگرچه مسیر قانونی برای فسخ معامله ماشین تصادفی بسته نیست، ولی عملاً وارد شدن به بحث قضایی و پیگیری حقوقی بسیار فرسایشی و هزینهبر و زمانبر است.
نکاتی برای معامله ماشین تصادفی
اساساً معامله ماشین تصادفی یعنی معاملهای سراسر ریسک. به عبارت دیگر شما به لطف همین ریسک است که یا سود قابل توجهی به جیب میزنید و یا اینکه ضرر هنگفتی میکنید. پس لازم است که حاشیه ریسک این معامله را کاهش دهید. در گام اول سعی کنید از پرسیدن هیچی سوالی واهمه نداشته باشید. پاسخ تمام این سوالات را جایی یادداشت کنید. چراکه میتوانید از آنها به عنوان مشخصات کالای مورد معامله در قرارداد استفاده کنید و احیاناً در زمان فسخ معامله ماشین تصادفی به آنها مراجعه کنید.
این شیوه همان ابتدا نشان میدهد که فروشنده قصد کلاهبرداری دارد یا خیر. به این صورت که کلیه ادعاهای او را مبنی بر سلامت بدنه، میزان آسیب و غیره را بهعنوان بندهای قرارداد لحاظ میکنید. اگر فروشنده واقعاً حقیقت را بیان کرده باشد آن وقت در صورتی که به مشکل بربخورید هیچ خطری متوجه دو طرف نیست. ولی در صورتی که گفتههای او خلاف واقعیت باشد در صورتی که خرید خودروی تصادفی شما با چالش حقوقی روبرو شود، میتوانید به لطف امضایی که از او گرفتهاید، علیه فروشنده اقدام کنید.
با این همه یادتان باشد هرگز نباید به پروسه حقوقی و قضایی دلگرم باشید. اساساً اینگونه تصور کنید که پولی که بابت خرید خودروی تصادفی پرداخت میکنید، برگشتناپذیر است. پس سعی کنید فضای معقولی را برای فسخ معامله ماشین تصادفی در صورت کشف تخلف فروشنده پیدا کنید. در صورتی که بعد از نقل و انتقال پول دچار مشکل شوید، بازپس گرفتن مبلغ فوق حقیقتاً کار دشواری است.
نویسنده: نیما حدادی